Op deze pagina vind u het laatste nieuws over het Nationale 50plus Panel en de resultaten van de verschillende onderzoeken die onder het Nationale 50plus Panel zijn uitgevoerd. Leuk om te weten wat er met uw input en feedback wordt gedaan. Niet voor elk onderzoek worden alle leden van het Nationale 50plus Panel benaderd. Dit is afhankelijk van de doelgroep van het onderzoek. Het kan dus zijn dat u zelf niet mee heeft gewerkt aan alle genoemde onderzoeken.
Geen vliegtuig en drukke attracties dit jaar
Amsterdam, augustus 2020
COVID-19 of niet, tenminste de helft van de vijftigplussers verwacht dit jaar op vakantie te gaan. Wel passen senioren hun plannen aan de omstandigheden aan. Twee derde wil in eigen land blijven, het vliegtuig wordt gemeden en ruim de helft van de vakantiegangers beslist pas kort van tevoren wanneer ze vertrekken.
De vakantieplannen zijn voor Nederlanders flink in de war gegooid door het coronavirus. Zo ook voor vijftigplussers: bij 42% gaat een vakantie helemaal niet door en bij 21% is deze gewijzigd, bijvoorbeeld uitgesteld of ingekort. De helft van de vijftigplussers verwacht echter dit jaar nog op vakantie te gaan. Van deze groep wil 67% in eigen land blijven. Slechts 3% wil naar een land buiten Europa. Verder verwacht 46% van de respondenten korter weg te zijn.
Auto
De auto is een populair vervoermiddel: 70% zegt hiervoor te kiezen. Slechts 10% wil met het vliegtuig. Wat opvalt, is dat 52% van de reizigers zo kort mogelijk van tevoren de vertrekdatum bepaalt. En een flinke meerderheid (81%) heeft zich voorgenomen om bepaalde plekken te mijden, zoals grote steden en drukke toeristische attracties (musea, pretparken of bezienswaardigheden).
Voorzorgsmaatregelen
Ook bij dagjes uit passen senioren hun gedrag aan. Ruim de helft, 52%, verwacht dit jaar sowieso minder vaak een dagje uit te gaan. Wie wel gaat, neemt voorzorgsmaatregelen: 51% neemt een mondkapje mee voor het geval dát, 11% draagt dit ook structureel; 41% van de mensen neemt handgel mee. Een ander punt is wie je nu meeneemt tijdens een dagje uit, gezien het risico op besmetting. Van de vijftigplussers die graag met vrienden of vriendinnen eropuit gaan, verwachten 43% dit minder vaak te doen dan in de maanden vóór de versoepelingen van de coronamaatregelen; voor vijftigplussers die gewend zijn regelmatig met de kleinkinderen op stap te gaan, verwacht 36% dat dit er minder van komt dan in de maanden voor de versoepelingen. Van de vijftigplussers die wel eens solo uit-stapjes maken, denkt een derde dit in de huidige situatie vaker te gaan doen.
Angst voor besmetting
Ruim een kwart (26%) van de vijftigplussers maakt zich (erg veel) zorgen over het risico om tijdens een dagje uit besmet te raken. Vooral zestigers lijken zich hierover zorgen te maken. Op de vraag wanneer men verwacht weer normaal op vakantie te kunnen gaan, noemt 52% voorjaar dan wel zomer 2021; 8% is van mening dat de manier waarop wij op vakantie gaan voor altijd is veranderd.
Vijftigplussers vooral bang dat hun naasten ziek worden door COVID-19
Amsterdam, maart 2020
Ouderen zijn extra kwetsbaar voor COVID-19. Toch maken vijftigplussers zich meer zorgen om de gezondheid van hun naasten en om de (lokale) economie dan om de eigen gezondheid. Een minderheid (41%) kan zich vinden in nog strengere overheidsmaatregelen, zoals een algehele ‘lockdown’.
Vooral angst voor gezondheid naasten en negatieve effecten economie
45% van de vijftigplussers maakt zich meer zorgen over de eigen gezondheid dan voorheen. Maar als hun wordt gevraagd waar ze zich het meest zorgen over maken, dan is dat vooral de faillissementen van lokale winkels en ondernemers (64%), de gezondheid van naasten (74%) en de negatieve effecten op de algehele economie (75%). Zo’n 83% is tevreden met de maatregelen die het kabinet genomen heeft tegen verspreiding van COVID-19. Veel respondenten zouden zelfs nog wel verdergaande maatregelen willen: 59% is vóór het sluiten van alle winkels, behalve die voor eerste levensbehoeften zoals supermarkten en apotheken. En 41% zou een complete ‘lockdown’ een geschikte maatregel vinden.
Besmetting tegengaan
De ruime meerderheid (92%) vindt zichzelf goed op de hoogte van de maatregelen die het kabinet heeft genomen. Televisie is nog steeds het belangrijkste medium om geïnformeerd te blijven. Om besmetting met COVID-19 te voorkomen, blijven velen (80%) zoveel mogelijk thuis. 83% wast de handen extra vaak, bijna iedereen (91%) houdt netjes anderhalve meter afstand tot de medemens.
Veel contact op andere manieren
Contact houden gaat nu anders: 76% gebruikt vaker dan voorheen WhatsApp. Verder wordt er meer gebeld (72%) en bijna twee vijfde (37%) van de vijftigplussers is vaker aan het beeldbellen om in contact te blijven. Zestigers doen dit vaker dan zeventigers (43% versus 33%). E-mail wordt door 32% vaker gebruikt. Ondanks al deze hulpmiddelen blijkt een vijfde (21%) het toch moeilijk te vinden om contact te houden nu bezoek ontvangen niet kan. Mannen hebben hier vaker moeite mee dan vrouwen (25% versus 17%).
Vijftigplussers doen hun boodschappen moeiteloos online
Amsterdam, maart 2020
Vijftigplussers blijken zeer ervaren internetgebruikers die regelmatig online shoppen. Ze zijn alert op bedrijven als Google en Facebook die hun data willen verzamelen maar hun angst voor internetcriminelen neemt iets af.
Vijftigplussers actieve online shoppers
Meer dan de helft (53%) van de vijftigplussers koopt regelmatig een product via internet, 92% doet dit wel eens. De meest gebruikte betaalmethode iDeal steeg in het aantal gebruikers van 80% in 2018 naar 94% in 2020. Ook het onderlinge betaalsysteem Tikkie is snel in opkomst: 31% van de bevraagden tussen 50 en 59 jaar gebruikt het, onder de 70-plussers gebruikt 7% deze tool.
Volwaardige internetgebruikers
De laptop/computer is het meest populaire device waarmee ouderen online aankopen doen (82%). Van de bevraagden die wel eens online aankopen doen, geeft 69% aan de laptop hiervoor als (zeer) veilig te beschouwen, tegenover 42% de smartphone en 17% de tablet.
Veiligheid persoonlijke gegevens
Ondanks dat vijftigplussers nog wel bezorgd zijn over de veiligheid van hun persoonlijke gegevens op het internet, lijkt deze angst af te nemen. Het aantal bevraagden dat aangaf (zeer) bezorgd te zijn over de persoonlijke gegevens daalde van 54% in 2018 naar 48% in 2020. De grootste zorgen hebben betrekking op het verzamelen van persoonlijke gegevens door commerciële bedrijven als Facebook en Google (50%). Gevolgd door zorgen over ransomware (47%), een computerinbraak/hacking (46%) en identiteitsfraude (43%).
Wachtwoorden beschermen
Vijftigplussers treffen overigens wel maatregelen om persoonlijke gegevens te beschermen. 82% zegt nooit wachtwoorden of persoonlijke gegevens aan onbekenden of bedrijven te geven en eenzelfde percentage zegt nooit e-mails van onbekenden te openen. 47% van de bevraagden schrijft wachtwoorden op papier. Een verbeterpunt voor de vijftigplusser blijkt het veranderen van hun wachtwoord: 36% doet dit nooit of minder dan één keer per jaar.
Artikel over dit onderzoek verschenen op Marketingtribune en Emerce.
Zoekende vijftigplussers actieve online daters
Amsterdam, februari 2020
Valentijnsdag is meer een feest voor jongeren; veel ouderen laten het links liggen. Dat wil echter niet zeggen dat vijftigplussers niet romantisch zijn. Ze gaan samen weekendjes weg en zijn seksueel actief. En de vijftigplusser die op zoek is naar een relatie, vindt goed zijn of haar weg op online datingplatforms.
Intimiteit belangrijker
Zo’n 70 procent van de ouderen heeft een partner: ze zijn getrouwd, samenwonend of hebben een LAT-relatie. Ouderen blijven hun partner (meestal) trouw. Een minderheid zegt open te staan voor een avontuurtje naast de eigen relatie: 5 procent van de vrouwen tegenover 16 procent van de mannen. 70% van de senioren met een partner vindt intimiteit belangrijker dan seks. Maar aan dat laatste ontbreekt het niet. Van alle senioren (met en zonder partner) had 52 procent het afgelopen jaar seks. Ook onder de zeventigplussers was dat nog 33 procent.
Rode roos met Valentijnsdag
De senioren die Valentijnsdag vieren, doen dat vooral met cadeaus. Populair zijn bloemen (38%), verzorgingsproducten zoals douchegel en parfum (34%) of iets om te eten en/of drinken zoals chocolade en champagne (33%). Ook etentjes (41%) en uitstapjes, zoals een weekendje weg (21%) zijn populair. Een op de tien houdt het bij het versturen van een ouderwetse kaart, roos of bos bloemen.
Ruim de helft van online daters vindt nieuwe partner
Alleenstaande senioren gaan niet bij de pakken neerzitten. Zo’n 39 procent zegt open te staan voor een nieuwe partner. Het percentage ouderen dat op zoek is naar een nieuwe relatie via online dating ligt op 70 procent. Hogeropgeleiden en ‘jongere’ 50-plussers (leeftijdscategorie 50-59) doen het meest aan online dating. Van deze groep online daters heeft 78 procent (wel eens) via datingplatforms een partner gevonden. Van alle ouderen die (ooit) aan online dating hebben gedaan, heeft 57 procent (wel eens) een partner gevonden.
Artikel over dit onderzoek verschenen op Emerce